orvosikonyv.hu

orvosi szakkönyvek, egészségügyi ismeretterjesztő kiadványok áruháza

 
  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A koleszterin csökkenthető -- Bevezetés

E-mail

A koleszterin csökkenthetőA mesterszakács szerző – Daniel Green – nemzetközi sikerkönyvet alkotott: a fűszerek ötletdús és okos kombinálásával – a bazsalikomtól és a mentától a gyömbérig, a chiliig és a citromfűig – úgy bolondítja az egyszerűbb fogásokat is, hogy az ételek csodálatos ízekkel telítődnek, és észrevétlenül helyettesíti az ízfokozó, ám a koleszterinszintet emelő zsírokat. „Mesteri fogásokkal” csökkenti a tejszín és a vaj használatát is anélkül, hogy ez az ízek rovására menne. A kötet társszerzője Catherine Collins RD a londoni St. George Kórház vezetõ dietetikusa, Brit Dietetikus Társaság hivatalos szóvivője, aki állandó szereplője a különböző televízióműsoroknak.


Megjelenés: 2009
Méretek: 210x210 mm
Oldalszám: 144
ISBN: 978-963-88275-2-4
Sorozat: Diétás szakácskönyvek
bolti ár 3390 Ft
webáruház ár 3210 Ft

    nem rendelhető

Bevezetés

A legtöbbünknek eszébe sem jut a szívével vagy a keringési rendszerével foglalkozni, annak ellenére, hogy alapvető szerepet játszik abban, hogy teljes, aktív életet élhessünk. Gyakran akkor döbbenünk csak rá, hogy vérkeringésünk milyen keményen is dolgozik, mikor kivételes igénybevétel elé állítjuk: loholunk, hogy le ne késsük a buszt, vagy a konditeremben edzünk.

A statisztikák szerint a legtöbb halálozásért továbbra is a kardiovaszkuláris betegségek (a „kardio” előtag szívet, míg a „vaszkuláris” utótag érrendszert jelent) felelősek: minden ötötdik férfi és minden hatodik nő életét követelik, míg a szívkoszorúér eredetű betegségek okozta halálozás nagyjából felében a vér magas koleszterinszintje áll a háttérben. Az erek károsodása már a huszas éveink második felében megkezdődik (ettől a pillanattól akár tizenöt év is eltelik, mielőtt tünetek jelentkeznek), de életstílusunk és étrendünk helyes megválasztásával igencsak befolyásolhatjuk szívünk és keringésünk egészségét.

A változtatás ideje

Az a tény, hogy kézbe vette ezt a könyvet, feltételezi azt mutatja, hogy érdeklődik szívének egészsége és a keringési betegségek kockázata iránt – vagy esetleg törődik is ezzel. Talán egy laborvizsgálat magas koleszterinértéket mutatott? Vagy elképzelhető, hogy egy ismerősének vagy rokonának szélütése, szívrohama, és ennek aztán az életminőségükre gyakorolt hatása megkongatta a vészharangot? Vagy egyszerűen csak elhatározta, hogy odafigyel, mi minden történik a testében, hogy megőrizhesse jelenlegi jó egészségét öregkorára?

Bármi legyen is az oka érdeklődésének, a könyvben található információk segítséget nyújtanak Önnek abban, hogy hogyan étkezzen egészségesebben, és bizonyosan le lesz nyűgözve, milyen temérdek étel megengedett. Ez egy nagyon jótékony hatású étrend, amely Dan receptjeivel együtt megadja a kellő inspirációt is.

A koleszterin rejtélye

Az összes olyan anyag közül, amelyet szervezetünk előállít, a koleszterinnek van a legrosszabb híre. Sokan hajlamosak ugyanis megfeledkezni arról, hogy a koleszterin az emberi élethez nélkülözhetetlen – valójában olyannyira elengedhetetlen, hogy testünk saját maga is előállítja, így mennyiségének nem kell a napi beviteltől függenie.

Mi az a koleszterin?
A koleszterin az olyan szteroid szerkezetű hormonok alapja, mint a tesztoszteron, a progeszteron (a nemi működésre ható hormonok), a (a stressz adaptációban szerepet játszó) kortizol és a D-vitamin (az egészséges csontokhoz). Segít felépíteni és rendben tartani a sejtmembránt és az idegrostokat körülvevő hüvelyt, amelyek „széles sávon” szállítják az ingerületet az agyból, valamint az agy felé. A máj is felhasználja a koleszterint: epesavakat gyárt belőle, amelyek az étel tökéletesebb emésztését szolgálják.

A keringésben lévő koleszterin nagy részét szervezetünk állítja elő, leggyakrabban a májban, a táplálékban található telített zsírsavakból. A maradék az étkezésekből származik – állati eredetű ételekből, például zsírban gazdag húsokból, tojásból, tejtermékekből, tenger gyümölcseiből, halakból és szárnyasokból.

A vér koleszterinszintjét a máj ellenőrzi, csökkentve a szervezet természetes koleszterinképzését, amikor az ételekkel bevitt koleszterin elérhető.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK


Megjelenés: 2009
Méretek: 210x210 mm
Oldalszám: 144
ISBN: 978-963-88275-2-4
Sorozat: Diétás szakácskönyvek
bolti ár 3390 Ft
webáruház ár 3210 Ft

    nem rendelhető


 
FacebookGoogle bookmarkIWIWTwitterJP-Bookmark