Oly hirtelen, ahogy egy fillér földre hull, valami borzalmas történt a férjemmel. Nem egy egyszerű megfázás, nem hátfájás és nem is a kimerültség – sokkal komolyabbról volt szó. Mintha az áramütés futott volna végig a gerincemen, amikor elhangzott a diagnózis: rák.
Megjelenés: 2010 Méretek: 210x210 mm Oldalszám: 160 ISBN: 978-963-88275-9-3 Sorozat: Diétás szakácskönyvek |
|
||||||||
Azonnali és radikális kezelésre volt szükség. A rák gyógyításában folyó kutatások évről évre újabb reményeket adnak, és egyre jobbak a felépülés esélyei. Kemoterápia és sugárkezelés is szerepelt a férjem terápiájában. Hogy sikeresen túljussunk a megpróbáltatásokon, nagyon fontos volt, hogy ne veszítsen a súlyából az étvágytalanság és az egyéb étkezési problémák ellenére sem. Korábban szeretett enni, de a kezelések hatására egyre kevésbé, és az étkezés terhessé vált számára, keserves kínlódássá lett, a rákbetegek többsége hasonló problémákról számol be. Sok rákbeteggel, hozzátartozóval beszélgettem erről, valamennyiük számára óriási kihívás volt olyan ételeket készíteni, amelyeket meg is tudnak enni a kezelés alatt állók, illetve amelyek valamelyest kedvet csinálnak az étkezéshez.
Így eldöntöttem, hogy minden mesterszakácsi tapasztalatomat felhasználva – mint séf –, kifejlesztek egy módszert az ételek és az étrend összeállítására, amellyel az étkezés könnyebb lesz a férjem számára. Megbeszéltem Christine Archer-Mackenzie-vel, hogy orvosi szempontból tekintse át a terveimet és határozza meg a szempontokat az ételek összeállításában. Marja Lantinga, onkológiai dietetikus öszzefoglalta, hogy a rákbetegek számára, mely ételek, tápanyagok fontosak és melyek nem ajánlatosak. A módszer működött, a sugárkezelés, az intenzív kemoterápia és az őssejtbeültetés alatt a férjem alig vesztett a súlyából. Nemsokára figyelemreméltóan visszanyerte az erejét és az étvágyát is. Ezek után más betegek is kipróbálták a módszeremet, receptjeimet. A férjemnél tapasztalt siker ösztönözte őket, hogy e módszer szerint állítsák össze étrendjüket, nagyon sok hasznos észrevételük bekerült a kötetbe.
Nem ígérem, hogy az ajánlott ételek csodát tesznek. Remélem azonban, hogy a kötet segít a rákbetegeknek abban, hogy rendszeresen étkezzenek, képesek legyenek a megfelelő mennyiségű és összetételű ételt elfogyasztani, és így megtarthassák súlyúkat, erőnlétüket, ami segít a gyógyulásban.
Feltétlenül megér egy próbát, jó étvágyat!
José van Mil
Ajánlás
E szakácskönyv megszületését alapvetően fantasztikus férjem, Paul inspirálta. De mindazok – Ian, Mignon, Ron és a többiek – óriási hatással voltak rám, akik e kezelések mellékhatásaként étkezési problémákkal küzdöttek, de ennek ellenére mindent megtettek azért, hogy erőnlétüket megtartsák.
Ezt a könyvet Paulnak és a kötet összeállításában közreműködő rákbetegeknek ajánlom, de remélem,hogy e munka sorstársaiknak is segít, hogy kedvüket és örömüket leljék az étkezésben, megtartsák erőnlétüket és sikeresen szembeszálljanak betegségükkel.
José van Mil
KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK