orvosikonyv.hu

orvosi szakkönyvek, egészségügyi ismeretterjesztő kiadványok áruháza

 
  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap A túlsúly és elhízás korszerű kezelése

A túlsúly és elhízás korszerű kezelése

E-mail
A túlsúly és elhízás korszerű kezeléseAz elhízás korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívásává vált. Szakmailag nemcsak rizikófaktorként, hanem betegségként is számon tartjuk, kezelése elsősorban orvosi-dietetikusi feladat. Mindehhez hasznos segítség e könyv, amely a diétás és gyógyszeres kezelésre fókuszálva, a vizsgálatok, irányelvek naprakész összefoglalásával, és a Szent Imre Kórház Lipid Részlegén eddig fogyókúrázó mintegy 18000 elhízottal szerzett tapasztalatokat is felhasználva készült. A kezelés sikere elképzelhetetlen a betegek aktív közreműködése nélkül, ezért javasoljuk, hogy a könyvben foglalt ismereteket, ajánlásokat az orvosok a betegeik felé is továbbadják.

Megjelenés: 2009
Méretek: 110X170 mm
Oldalszám: 213
ISBN: 9789638859501
Sorozat: Önálló orvosi szakkötetek

bolti ár 2990 Ft
webáruházi ár 2490 Ft

Menny.

Bevezetés

A túlsúly és elhízás korszerű kezeléseEbben a könyvben olyan elhízott emberek kezelésével foglalkozunk, akik közül sokan nem tekintik magukat betegnek, sokszor környezetük sem tartja őket annak. Ezekben az esetekben számukra előbb csak esztétikai, majd egészségügyi problémák jelentkeznek, mint az életminőségük romlása, a mozgásuk korlátozása, a társuló betegségek fellépése. A legtöbbször csak ezek miatt fordulnak orvoshoz, miközben már késésben vannak, az alapbetegségük az elhízás. Az elhízás kezelésének 5 pillére a diéta, az életmód-magatartás megváltoztatása, a rendszeres fizikai aktivitás és a gyógyszeres kezelés, továbbá a morbid elhízottakban a gyomorszűkítő műtét is szóba jön. A megközelítőleg hasonló fontosságúak közül e könyvben két kihagyhatatlan komponenst tárgyalunk: a diétás és a gyógyszeres kezelést.

Az elhízás kezelésének 5 pillére a diéta, az életmód-magatartás megváltoztatása, a rendszeres fizikai aktivitás és a gyógyszeres kezelés, továbbá a morbid elhízottakban a gyomorszűkítő műtét is szóba jön. A megközelítőleg hasonló fontosságúak közül e könyvben két kihagyhatatlan komponenst tárgyalunk: a diétás és a gyógyszeres kezelést. A diétának az orvosi, táplálkozástudományi irodalomban, de főleg a telekommunikációban számtalan változata terjedt el, s még az orvosilag megalapozott diéták is a viták kereszttüzében állnak.

Naprakészen igyekszünk bemutatni a különböző vizsgálati bizonyítékokat, érveket, ellenérveket, részben az olvasóra is bízva a döntést, hogy melyiket preferálja. Részben a kórházunkban fogyókúrázó 18 000 beteg kezelése során szerzett tapasztalatainkra, a Magyar Elhízástudományi Társaság irányelveire és legújabb irodalmi adatokra támaszkodva állást foglalni is bátorkodunk egy kettős ajánlás mellett. Abban az esetben, ha hypercholesterinaemia mellett más metabolikus rizikófaktorok is jelen vannak, akkor nemcsak a klasszikus kalória- és zsírszegény, hanem emellett a gyorsan felszívódó szénhidrátokban is korlátozott, fehérje- és rostdús diéta választását javasoljuk.

A másik terület a gyógyszeres kezelés, amelynek évszázados története sem hozta még meg a csodagyógyszert, de a néhány forgalomban lévő hatásos és biztonságos készítmény méltánytalanul mellőzött a gyakorlatban. Mindösszesen kb. 20 000 elhízott szed Magyarországon ilyen gyógyszert, amely igen csekély a nagyrészt az elhízásból következő hypertoniában, dyslipidaemiában, diabetesben alkalmazott gyógyszereket szedők arányához képest. Ennek a helyzetnek részben finanszírozási okai is vannak, ugyanakkor a betegek hatástalan, agyonreklámozott szerekre költik a pénzüket. Mindemellett az orvosok ismereteit is szükséges növelni. Reméljük, ez a könyv ennek megváltoztatásához is hozzájárulhat.

A könyv értékét nagy mértékben növeli a lektor, Dr. Zajkás Gábor igen alapos, kitűnő, sok segítséget adó munkája, miután akár társszerzőnek is tekinthetném, valamint a neves szakemberek, Halmy és Paragh professzor által írt Előszó és Ajánlás is. Munkatársaimnak, kiemelten Dr. Audikovszky Mária főorvosnőnek, Lipid Ambulanciánk vezetőjének is nagy köszönettel tartozom.

Természetesen ne feledkezzünk meg a komplex kezeléshez tartozó életmód megváltoztatásról, s az igen fontos fizikai aktivitásról sem, nélkülük a diétás és szükség szerinti gyógyszeres kezelés is csak részeredményeket hozhat. Közben azt is tartsuk szem előtt, hogy az elhízás krónikus betegség, az orvos kezébe való. Bécsi tanulmányutamon az Anyagcsere Klinikán Irsigler professzor mondta: „Az elhízás éppen olyan rosszindulatú betegség, mint a carcinoma, csak hosszabb ideig tart”. Orvosi segítséggel megelőzni, kezelni szép és nehéz feladat, sok fáradságot, időt és türelmet igényel, de az orvostudomány fejlődésével bizonyára javulni fognak az eredmények is.

Az irodalomjegyzéket, az ajánlott irodalmat a két főtéma végén összegezzük, az irodalomra utalásokat a szövegben jelezzük.

Dr. Pados Gyula
c. egyetemi docens, kandidátus
Szent Imre Kórház, KMC, Lipid Részleg vezető főorvos
 

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÖNYVRŐL:Megjelenés: 2009
Méretek: 110X170 mm
Oldalszám: 213
ISBN: 9789638859501
Sorozat: Önálló orvosi szakkötetek

bolti ár 2990 Ft
webáruházi ár 2490 Ft

Menny.


 
FacebookGoogle bookmarkIWIWTwitterJP-Bookmark